- Castelul Julia Hasdeu la inceputul secolului XX
- Castelul Julia Hasdeu la inceputul secolului XX
- Castelul dupa prima restaurare. Ochiul lumii era acoperit cu firma muzeului
- Planul de situatie al Castelului. Se observa localizarea caselor din spatele edificiului. Doua dintre acestea au fost demolate
- Planul parterului Castelului
- Fatada Castelului (releveu)
- Castelul vazut din fata (sectiune transversala)
- Castelul vazut de sus
- Planurile constructiilor anexe: casa-depozit, casuta portarului si grupurile sanitare
- Detaliu turn lateral (sectiune, vazut de sus) I

 

Campina
B-dul Carol I nr. 199
Cod postal 105600

TEL: 0244 335.599
FAX: 0244 335.599
office@muzeulhasdeu.ro

 


Program de lucru:
Luni: inchis.
Marti - Duminica:
9.00 - 17.00
(1 Martie - 31 Octombrie)
8.00 - 16.00
(1 Noiembrie - 28/29 Februarie)

In zilele de sarbatori legale muzeul este inchis
  Istoric

          In 1893 familia Hasdeu petrece cateva zile de vara in locuinta de la Campina a chimistului dr. Constantin Istrati. B.P. Hasdeu admira parcul vast din vecinatatea proprietatii prietenului sau si se hotaraste sa-l cumpere pentru a inalta acolo Castelul inchinat memoriei fiicei sale defuncte.

          Julia Hasdeu murise in anul 1888, la optsprezece ani, de tuberculoza. Copil precoce, tanara a scris poezii, proza si teatru in limba franceza, iar opera sa a fost publicata postum, prin grija parintelui, la editura pariziana "Hachette". De la moartea copilei, savantul B. P. Hasdeu a consacrat un adevarat cult fiicei sale. Ca si Victoir Hugo, a ales calea spiritismului ca unic mod de a se consola si de a experimenta comunicarea cu lumea de dincolo.

          A construit intre 1888 si 1891 primul templu pentru Julia, in cavoul din cimitirul bucurestean "Bellu". intre 1894 si 1896 a inaltat Castelul "Julia Hasdeu", dupa planuri desenate de el insusi, inspirate, dupa cum ne asigura, de spiritul nemuritor al copilei. Manuscrisele arata ca planul initial al Castelului era altfel conceput, asemanandu-se cu cel al unei catedrale. Treptat, el a fost modificat pana la forma finala : trei turnuri de piatra, crenelate, cel din mijloc fiind domul care adaposteste templul. Existau langa turnul din stanga doua contraforturi intre care circula un lift pentru urcarea merindelor la terasa medie, acolo unde omul de stiinta obisnuia sa petreaca ore in timpul zilelor calduroase. Usa de piatra, pe care se observa stema familiei Petriceicu, deviza familiei Hasdeu (" Pro fide et patria ") si cuvintele lui Galileo Galilei (" E pur si muove "), se rotea in jurul unui ax si reprezenta intrarea principala in Castel. Este flancata de doua tronuri de piatra pe care sunt sapate cele sapte reincarnari importante ale Juliei, cele douasprezece legi si simbolurile pitagoreice (pentagrama si cele sapte cercuri). Pe fiecare tron se afla cate un sfinx feminin, pazitor al intrarii. Deasupra usii se gaseste Ochiul Lumii, iar pe creneluri se poate citi o data : 2 iulie, data la care B.P. Hasdeu obisnuia sa le aniverseze simbolic pe cele doua Iulii ale sale : sotia si fiica. Usile laterale sunt prevazute cu grilaje simbolizand Soarele, de aceea ele erau pictate in galben si albastru spre verde. Copertinele aveau vitralii colorate in aceleasi nuante, iar deasupra lor se aflau doua simboluri : Crucea in pozitie verticala, iar dedesuptul ei Semiluna in pozitie orizontala. Ferestrele Castelului au, deasemenea, grilaje si vitralii taiate de o cruce, iar la interior de o parte si de alta sunt oglinzi paralele. Rolul oglinzilor paralele este unul simbolic : cu ajutorul lor, tot ce patrunde pe acolo este re - creat la infinit.

          Castelul " Julia Hasdeu " are demisol si terase. Pe terasa din mijloc se poate observa, privind din spatele cladirii, o incapere mica deasupra careia se afla Crucea. Ea se proiecteaza pe ochiul rotund de geam, iar la interior descoperim aceasta, atunci cand privim Crucea pictata in rosu si sferturile de cerc pictate in galben.

          La interior, monumentul este decorat cu fresca si stuco-marmura, in diferite culori. in turnul din partea stanga a edificiului se afla salonul de primire si sufrageria, ambele sali avand ca decoratii coloane cu capitelii. in sufragerie se afla portretele de familie, pictate pe zid, incercuite de coroane de lauri. in turnul din partea dreapta se gasesc : biroul savantului, camera de zi si camera pentru sedintele de spiritism. Pictura murala a primelor doua sali are ca motiv florile si sunt incaperile cele mai luminoase in cursul unei zile, deoarece orientarea Castelului este spre nord, turnul din dreapta spre est si cel din stanga spre vest. Camera pentru sedintele de spiritism era obscura si pe pereti erau pictate simboluri : un cap de inger, un triunghi, un fluture (dupa cum apar intr-o fotografie a picturii murale originale) si, probabil altele pe care nu le-am descoperit inca. in zilele noastre, pictura murala din aceasta sala nu este restaurata.

          B.P. Hasdeu a trait aici zece ani, din 1897 pana in 1907, cand la 25 august s-a stins din viata. Sotia murise la 2 iulie 1902. Pe langa Castel, sotii Hasdeu mai ridicasera trei case. Doua au fost demolate dupa cel de-al doilea razboi mondial, desi starea lor era buna. A treia a scapat distrugerii si adaposteste astazi biblioteca, arhiva si sala de lectura a Muzeului memorial " B.P. Hasdeu ".

          Dupa moartea savantului, executorii testamentari (trei din cei sase numiti de Hasdeu au acceptat legatul) s-au confruntat cu problema intretinerii monumentului si a patrimoniului sau. Locuind departe de Campina, traind imprejurari istorice nefericite si confruntandu-se cu pretinsi mostenitori ai savantului, in procese de lunga durata, acestia au neglijat  paragina care a pus stapanire pe Castel transformandu-l putin cate putin intr-o ruina. Mai mult, persoane straine au patruns in edificiu si si-au insusit bunurile ce se aflau in el : mobilier, obiecte de uz si de arta plastica si decorativa, carti. Unul dintre executori, avocatul C.M. Ciocazan a donat partea ce i se cuvenea prin testamentul autentificat al lui Hasdeu, Ateneului Popular "B.P. Hasdeu " care functiona la Campina si se ingrijea in masura posibilitatilor sale de soarta edificiului. Initiativa de a crea un muzeu memorial in Castel a apartinut inimosilor intelectuali ce insufleteau existenta Ateneului.

          Presa interbelica locala si centrala atragea atentia asupra " templului metafizic " al lui Hasdeu ajuns " o paragina scumpa ". Un ziarist scria ca daca n-ar fi frumoasa statuie a lui Christos acolo, Castelul s-ar narui.

          In anii ’50 cunoscutii istorici literari Perpessicius si Calinescu se pronuntau in privinta importantei monumentului si pentru crearea acolo a unui muzeu memorial inchinat savantului B.P Hasdeu si ilustrei sale familii.

          La inceputul anilor ’60, Castelul figura deja in lista monumentelor de arhitectura si era sectie a Muzeului Regional de Istorie (director fiind prof. emerit Nicolae Simache). Dupa consolidarea, repararea si restaurarea edificiului (realizata de pictorul tent) in aprilie 1965 Muzeul Memorial "B. P. Hasdeu" a fost deschis pentru vizitare.

          La cutremurul din 4 martie 1977 zidurile Castelului au crapat, amenitand sa se prabuseasca, incat imediat dupa aceea muzeul a fost inchis iar monumentul a fost supus din nou unui, de data aceasta, foarte lung proces de reparatii si restaurari, cele din urma nefiind incheiate nici pana astazi.

          Invocand lipsa unor fragmente de pictura murala pe cupola si considerand naiva pictura executata de tent (pe fond albastru erau brauri de nori si capete de ingeri), restauratorii au creat acolo o pictura noua. Desi exista marturii scrise despre cum arata cupola Castelului - templu (albastra, cu nori si stele), problema reconstituirii decoratiei sale precum si cea a unui studiu atent asupra semnificatiilor simbolurilor prezente in acel spatiu nu s-au pus, se pare, niciodata. Ideea ca domul inchide un templu / loc sacru ( dupa cum scria B.P. Hasdeu), dominat de figura simbolica a lui Iisus inaltandu-se catre cer, era suficienta pentru a determina un artist de buna credinta sa transforme cupola intr-o bolta cereasca.

          Fara a se incheia restaurarea, Castelul " Julia Hasdeu " a fost reintrodus in circuitul cultural si turistic in februarie 1995. De atunci pana astazi zeci de mii de oameni l-au vizitat cu dorinta de a cunoaste fascinanta istorie a edificiului simbolic creat de " cel mai invatat roman din secolul al XIX-lea " (Mircea Eliade) sub puternica inraurire a prezentei spirituale a copilei sale geniale. in muzeu sunt expuse permanent bunuri de patrimoniu, precum : tablouri, mobilier, obiecte de arta decorativa, carti si documente, obiecte de familie.

          Pana in decembrie 1998 Muzeul Memorial "B. P. Hasdeu" a fost sectie a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova. De la inceputul anului 1999 el se afla in subordinea Consiliului Local si a Primariei Municipiului Campina. Autoritatile locale si personalul care lucreaza in muzeu au inteles importanta actelor de cultura care rememoreaza viata si opera Hasdeilor. De asemenea, au inteles ca monumentului trebuie sa i se redea imaginea de altadata cat mai fidel cu putinta. in acest scop, muzeografii cerceteaza bogata arhiva, aduna informatii, fac apel la o larga bibliografie pentru a se apropia de misterul creatiei in piatra a eruditului roman.

          In 1996 a fost sarbatorit centenarul Castelului " Julia Hasdeu ". Timp de un secol au circulat povesti legate de el. Ignoranta unora, prejudecatile altora, neputinta de a se inalta la nivelul mintii hasdeene, au pus uneori monumentului pecetea unui loc straniu.

          Pentru vizitatorul curios si dornic sa cunoasca mai mult, incursiunea in Castelul " Julia Hasdeu " poate constitui momentul unei revelatii prin contactul cu simbolurile si cu atmosfera pacifica a locului. Dincolo de aparente omul va descoperi esenta caci, dupa cum scria Caragiale, " aici in fiecare loc materia spune ceva ".

romana english french