- Iulia Hasdeu I
- Iulia Hasdeu II
- Iulia Hasdeu III
- B.P. Hasdeu

 

Campina
B-dul Carol I nr. 199
Cod postal 105600

TEL: 0244 335.599
FAX: 0244 335.599
office@muzeulhasdeu.ro

 


Program de lucru:
Luni: inchis.
Marti - Duminica:
9.00 - 17.00
(1 Martie - 31 Octombrie)
8.00 - 16.00
(1 Noiembrie - 28/29 Februarie)

In zilele de sarbatori legale muzeul este inchis
  Corespondenta B.P.Hasdeu – Julia Hasdeu

          Intre 1881-1888, un bogat schimb epistolar leaga pe tata, aflat la Bucuresti, de fiica, eleva, apoi studenta in Paris. Cele cateva sute de scrisori au fost publicate in 1976 de Paul Cornea, in " Documente si manuscrise literare ", volumul 3. Scrisorile lui B.P.Hasdeu sunt semnate " iubitorul Bogdan " sau " iubitorul sot si tata ". Ele sunt adresate sotiei si fiicei. Iulia, sotia, i-a scris foarte rar, purtand in suflet supararea pricinuita de o scrisoare anonima anuntandu-i infidelitatea barbatului ei. Primirea acesteia a determinat-o pe doamna Hasdeu sa aleaga despartirea temporara de sot, prin plecarea la Brasov, apoi la Paris, impreuna cu Lilicuta (numele de alint al Juliei). Iata prima scrisoare adresata de B.P.Hasdeu sotiei:

          " Modul in care ai plecat tu din casa, fara a ma lasa macar sa-ti sarut mana, mi-a facut profunda durere, cu atat mai mult cu cat Barbu, introcandu-se de la Brasov, mi-a spus ca tu nu incetezi de a te plange de mine si staruiesti intr-una a ma crede vinovat. Spune, draga mea, de ce nu ma credeai betiv cand asa asigura toata lumea? De ce nu ma credeai vinovat cand Nichipercea ma zugravea cu punga de la Iepureanu?Acum insa un misel necunoscut, care se tine de capul meu de un an de zile, a fost in stare sa te faca a crede cele mai murdare absurditati pe socoteala mea. E trist, foarte trist! Ma jur pe tot ce am mai sfant ca unicul meu gand de toate zilele a fost si este linistea si armonia in casa, onoarea si viitorul copilului nostru. Fa socoteala banilor mei, dar s-o faci cu sange rece, si vei vedea daca poate sa-mi mai ramana macar o para pentru fleacuri{…} in curs de 18 ani ai casatoriei noastre, spune tu singura daca n-am fost eu acela care am combatut totdeauna orice idee de despartire sau de divort? Oare asa face un barbat care iubeste alte femei? "

          Bucuresti, 11 septembrie 1881 "Nu as vrea sa se zica in Bucuresti ca ai fugit de la studii mai grele la mai usoare. Numai astfel se va constata pe deplin ca succesele tale in Bucuresti nu se datorau protectiei mele. " (B.P.H)

          Bucuresti, 4 octombrie 1881 " in Paris vei fi auzit deja vechiul proverb: noblesse oblige. Nu vorbesc despre nobletea sangelui, care este ceva foarte secundar, dar naturate-a inzestrat pana la varf cu nobletea mai superioara a inteligentei si aceasta noblete te obliga a mari mereu, pe fiecare zi, reputatia ce ti-ai facut-o asa zicand din leaga ". (B.P.H.)

          Bucuresti, 3 martie 1882 " Sa te silesti sa inveti bine, sa te porti bine, sa nu uiti niciodata ca te cheama Hasdeu, iar deviza familiei noastre trebuie sa fie: patrie, onoare si stiinta ". (B.P.H.)

          Bucuresti, 4 iunie, 1885 " Nu vreau, insa, ca Lilicuta sa se scoale pe la 3 dimineata, sa-si strice ochii si sanatatea, de care are atata trebuinta in viitor. Abuzul de studiu e tot asa de rau, si chiar mai periculos decat orice abuz ". (B.P.H.)

          Bucuresti, 31 decembrie 1887 " Daca Lilicuta ma iubeste catusi de putin, daca ea tine la linistea mea, daca - in fine - nu vrea sa va readuc imediat la Bucuresti, trebuie sa poarte flanela si sa nu abuzeze de munca, sa nu se scoale prea dimineata. Tocmai varsta de 18 ani si tocmai in Paris sunt tot ce poate fi mai periculos cand cineva nu se pazeste. Flanela, picioare incaltate cald, o cer in modul cel mai imperios. Apoi vaz ca voi nu mai intrebati pe doftor? Sunt atat de ingrijorat, atat de izbit, incat numai prin cele de mai sus, cuvinte amare si necioplite, am putut sa incep raspunsul meu la o scrisoare lunga, dragalasa, plina de fapte si de spirit, pe care am primit-o dupa multa asteptare. Scriind inca tremura mana ca la un betiv si trebuie sa ma odihnesc o clipa". (B.P.H.)

          Bucuresti, [1888] "Lilicuta stie destula si prea multa carte. Lucrul cel mai bun ar fi sa va intoarceti in Romania unde aerul de tara si chiar undeva la tara, fara munca, fara grija, i-ar face mult bine. O diploma mai mult sau mai putin nu insemneaza nemic. Eu n-am nici o diploma. " (B.P.H.)

romana english french