- B.P.Hasdeu la masa de lucru
- Din opera lui B.P.Hasdeu (studii despre industrie)
- SIC COGITO. Prima editie. Bucuresti, Administratia "Revista Noua", 1890
- Istoria critica a romaniloru
- Etymologicum Magnum Romaniae
- Revista Noua
- Razvan si Vidra
- Ioan Voda cel Cumplit
- Sarcasm si ideal
- Micuta
- Primul manuscris datat I
- Primul manuscris datat II
- Scrieri poetice ale lui B.P.Hasdeu, dupa moartea fiicei I
- Scrieri poetice ale lui B.P.Hasdeu, dupa moartea fiicei II
- Scrieri poetice ale lui B.P.Hasdeu, dupa moartea fiicei III
- Scrieri poetice ale lui B.P.Hasdeu, dupa moartea fiicei IV
- Scrieri poetice ale lui B.P.Hasdeu, dupa moartea fiicei V
- Mesaje spiritiste scrise de B.P.Hasdeu I
- Mesaje spiritiste scrise de B.P.Hasdeu II
- Mesaje spiritiste scrise de B.P.Hasdeu III

 

Campina
B-dul Carol I nr. 199
Cod postal 105600

TEL: 0244 335.599
FAX: 0244 335.599
office@muzeulhasdeu.ro

 


Program de lucru:
Luni: inchis.
Marti - Duminica:
9.00 - 17.00
(1 Martie - 31 Octombrie)
8.00 - 16.00
(1 Noiembrie - 28/29 Februarie)

In zilele de sarbatori legale muzeul este inchis
  Proza lui B.P.Hasdeu

          " Beletristic, Hasdeu a avut o genialitate precoce ", afirma Nicolae Manolescu. La inceput, scria in ruseste. Elena Dovicenco a tradus cu sase decenii in urma jurnalul sau intim si fragmente autobiografice.

          Nuvela Duduca Mamuca (Din memoriile unui studinte) , prima proza romaneasca a lui B.P.Hasdeu, contine faptele grozave ale tanarului student cu avanturi romantice, pasionat de experientele erotice, in fond experiente de cunoastere, aparent lipsit de scrupule. Acesta era insusi naratorul, aici in dubla ipostaza: de povestitor, dar si protagonist. Aparitia nuvelei a creat valuri in epoca, servind ca arma celor care nu au ezitat sa-l acuze pe autor de imoralitate. Planurile studentului la Harkov, Toderita N.N., de a seduce pe fiica gazdei sale inainte de a o trimite in bratele baronului R. sunt urmarite de acesta pana in cele mai mici detalii.

          Cucerirea realizata surprinzator de repede, studentul " aranjeaza " ca mama acesteia sa-si surprinda fiica intr-o scena de amor cu uratul baron catre care fusese impinsa de Toderita. Casatoria intre tanara si baron are loc repede spre fericirea studentului si gazdei sale, cucerita la randu-i de frivolul Toderita.

          O alta varianta a nuvelei a fost publicata mai tarziu sub titlul Micuta .

          Opera literara a lui B.P. Hasdeu, scrisa dupa 1888, a fost strigat de durere, de revolta, de neputinta, a fost armura si arma totodata intoarsa catre cei pe care dorea a-i infiera. Spre exemplu, catre medici, preoti si avocati, in povestea Oamenii dracului. "Fericirea a pierit din lume", scria el, "nu prin cucoana lui Adam, nu, ci prin doftor si prin popa". intelegem motivele pentru care aceste doua categorii profesionale erau astfel considerate. Cei din prima categorie fusesera, in opinia lui, partasi la moartea copilei sale, iar preotii priveau cu rezerve inclinatia savantului spre spiritism.

          Insusi B.P. Hasdeu s-a infierat scriind Povestea crinului, denuntandu-si indirect pretentiile cerute fiicei sale in scurta-i existenta. Dupa marturisirea sa, povestea s-a conturat in mintea lui in ultimele doua zile de agonie a Iuliei. "Nefiind nici baiat, nici fata", Lilia sau Crin nu putea trai. Fetei de imparat i se ceruse sa traiasca precum un barbat. Medici au gasit si solutia : sa i se taie capul si sa-i fie asezat unul de baiat. Murind copila, imparatul a pedepsit vinovatii, pe doctori, in acelasi mod, asezand pe trupul decapitat al fiecaruia cate un "cap de lup sau de bufnita sau de bou, de caine, de pisica, de naparca, ba si mai adesea cate un magar", iar pe trunchiurile animalelor, capete de doctori. "De atunci s-a tras neamul doftorilor de astazi, in care omenesc e doar trunchiul, iar capul- fiara sau dobitoc".

romana english french